Skorpor

Att baka på morgonen på helgerna, tycks ha blivit en vana här i huset :-)
Experimenterade lite med ett skorp-recept på lördagsmorgonen, vilket lockade till en variant av dito i söndagens bak. Båda sorterna blev himla goda :-)
Sätt på ugnen på 200 grader.
Rör 100 gr rumsvarmt smör och 1½ dl farinsocker poröst i en skål. Rör ner 2 ägg. Hacka och tillsätt 3/4 dl sötmandel samt 1 msk honung. Blanda och häll i 2½ dl fullkorns Dinkel, 2½ dl siktat dinkelmjöl, 1½ tsk bakpulver och 1 tsk kanel. Arbeta ihop till en deg.
Dela i 3 längder och rulla ut till längder som fyller plåtens längd.
Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Skär de varma längderna i sneda, ca 2 cm breda bitar. Vänd upp ena snittytan på samtliga bitar och grädda vidare ca 5 min. Vänd andra snittytan upp och grädda ytterligare ca 5 min.
Jag lät dem svalna på plåten efter jag tagit ut dom ur ugnen. Knapriga och goda blev resultatet!
I den andra varianten bytte jag ut kanel mot 2 tsk stött anis och lade till 2 msk krossad linfrö.
Resultatet blev detsamma, om än något nyttigare kanske :-)
Söndagstur
Forsmarks Bruk, bara 14 mil från Stockholm, vilket milstenen på bruksgatan påtalar.
Storebror som dock bor i Uppsala, hade bara 7 mil att avverka för att komma och hälsa på idag. Med familjen och sina amerikanska vänner från Virginia, blev det en heldagsupplevelse i bruket med omnejd. Trevligt!
Vi lade en god grund för dagen genom att starta upp med en smaklig lunch hos föräldrarna, där bl a en uppskattad Kantarellpaj dukades fram på bordet.
Molntäcket sprack upp frampå eftermiddagen och lagom till promenaden i bruket, sken solen och värmde skönt.
Som dom flesta platser är även bruket som vackrast när solen skiner.
Här finns mycket att se och även detaljer är värda att uppmärksamma.
Efter promenaden åkte vi till skogs. :-)
En tur ut i vår vackra mossrika svampskog var också ett uppskattat inslag. Med alla löv som fallit på marken, tog det ett tag innan våra ögon vande sig till "svamp-seende". Men när vi väl hittat en så stod de plötsligt där, vartän man vände blicken. Det blev en god "svamp-lycka" och våra gäster var mer än nöjda, då det var över deras förväntan att återvända med en kasse full med svamp.
Halloween
Inbjudan till kusinens 40års fest med Halloween-tema, ställde fantasin på sin spets :-)
Sällan numera som inbjudan till festligheter har maskering som klädkod. Oj vad svårt det blev!
Det mesta brukar lösa sig och jag gjorde som jag brukar när jag planerar dagens middag, vilket allt som oftast planeras på väg hem från jobbet :-) Man går igenom i minnet vad som finns i förråden och tanken om dagens middag växer fram därefter.
Till kvällens tema hade jag dock gjort några inköp av accessoarer på förmiddagen, men själva utstyrseln fick växa fram under eftermiddagen. Färgvalet matchade ju onekligen kvällens värdinna :-)
Två glada kusiner, Sibylla ? och Grevinnan :-)
Det bjöds på makalös god smörgåstårta och dryck intogs ur extraordinära bägare.
Festligheterna höll på till gryningen, men jag bröt upp vid midnatt.
En känsla av obehaglig kröp under ytan, vid väntan i nattmörkret på den beställda skjutsen.
Var det något konstigt som hördes från skogen, eller fantasin som spelade ett spratt? :-O
Kunskap

Äpple, kunskapens frukt. Ett alena kvar på äppelträdet vid torpet.
Vissa dagar skulle man gärna hoppa över, ibland kan måndagar kännas så. Måndagen som inledde veckan senast var en sådan dag. Det var inte många saker som föll på plats som det borde. Tyvärr ofta beroende på andra människors ovilja, eller egentligen okunskap. Men då gäller det att inte tillåta sig att dras ner i föraktets träsk. Tvärtom.
Att bidra till en ökad förståelse genom "intern-utbildning" hos andra, kan vara energikrävande. Men också väldigt givande om motparten är mottaglig och villig att lyssna till någon som har grund i sitt påstående och förslag till förbättring. Rätt kunskap föder utveckling.
Denna måndag efter arbetsdagens slut, för att rensa "huvudkontoret" och frigöra alla pressade jobb-tankar, var det så oerhört skönt att ge sig ut på en löprunda.
Löpstegen var kraftfulla och med ett bra flyt och tempo. Efter en god middag kändes det avkopplande och skönt att sätta sig ner i soffan och fortsätta med den påbörjade stickningen :-)

Arbetsveckan som började i moll, avslutades i dur :-)
Att få feedback på det man gör borde vara en självklarhet. Men det är inte alltid det är det.
Att få positiv feedback och bekräftelse gör så oerhört gott, för alla inblandade parter. Arbetsveckan avslutades med uppskattning från flera håll och det värmde gott.
Grunden till uppskattningen var kunskap och medmänsklighet :-)
Hästkrafter

En skön helg är till ända.
Började söndagen med sovmorgon, ända till kl 08.30! :-D Det var skönt!
Även denna dag började med ett morgonbak, ytterligare ett par glutenfria bröd gräddades.
Dagens byte, blev hjälp med däckbyte :-)
Många år har jag själv bytt däck, många år har jag också gjort mig ovän med fälgkorset och för hårt åtskruvade muttrar!
Det känns dumt att neka när hjälp erbjuds och jag bakar hellre ett par bröd än att byta däck :-)
En tur till "Präst-går'n" med kusin för att se till hästarna, gav näring åt önskan att återigen ha häst.
Mm, såsmåningom.

Härliga kusin!
Lördag

Fredagens födelsedagsmiddag hos föräldrarna med mina bröder, var trivsamt och ett bra avslut på en intensiv arbetsvecka.
Gårdagens middag bjöd jag en vän på, hemma hos henne :-)
Efter en mustig köttsoppa (tillagad i tryckkokaren) till lunch hemma med bror, gjorde jag iordning det som skulle med till middagen på Söderön.
En lammrygg marinerades med olivolja, soya, pressad vitlök, stött rosmarin, pressad citron, honung, salt och peppar. Rotsaker till en rotsaks-gratäng packades ner tillsammans med ett paket grädde.
Med arbetshandskar och sekatören i bakfickan bar det sedan av.
Vi tillbringade ett par timmar i trädgården för att beskära det sista på äppelträden, samt att ta oss an plommonträden, lite sent på året, men inte för sent. Plommonträd ska inte beskäras under vintern, egentligen under JAS-perioden, juli-september, vi får hoppas att november blir relativt mild :-).
Under tiden stod lammryggen i ugnen på svag värme. Kylig luft ute gjorde oss lätt frusna och det var skönt att komma in i värmen och till den underbara doft som spridit sig i köket och ut i hallen.
Rotsakerna skivades och fick sjuda i grädde på spisen en stund, lite riven ost blandades i innan allt hälldes över i en ugnsform och gratinerades en kvart i ugnen.
Ett glas rumstempererat rött vin till, fulländade middagen.
Lördagen blev en härlig dag från morgon till sena kväll :-)
Höst
En skön morgonpromenad genom Engelska Parken.
Löven som ligger tätt på marken, frasar under fötterna efter nattens frostgrader, som ännu innan solen når fram, håller löven spröda.
Luften är frisk, änderna kvackar i dammen.
Det är vackert!
Ett tunnt is-skikt på dammen bakom Herrgården har lagt sig.
Nygräddat

Att börja dagen med att baka bröd är avkopplande och en hög mysfaktor i hemmet!
Bak-glädjen har fått ny energi, tack vare nära och kära vänner ;-)
Glutenfritt bak, att ge bort till en vän, är ömsesidig glädje. Snart stundar Eko-frukost på Sunnanäng.
Vackra Bruket

Gårdagens promenad efter spinningen var skön för både kropp och själ.
Ibland glömmer man bort vilken vacker miljö Forsmarks Bruk är. Man blir "hemma-blind".
Men dagar som igår, när vattnet i dammarna låg blanka som speglar, då kan man inte undgå att uppmärksamma den skönhet bruket i sig verkligen är.
Fantastiskt fint!

Längtan

Brev kan väcka känslor. Ett brev från vännerna i Irland väckte en längtan.
Ängskär

Frisk havsluft gör gott!
En liten eftermiddags-utflykt till en havsvik i Ängskär, uppskattades, framför allt av Nikey som passade på att doppa tassarna i det höst-kalla vattnet. Hundar tycks inte ha någon känsla för att vattnet är för kallt för ett dopp!?
På Havtornsbuskarna satt bär kvar, svårplockade bär på taggiga buskar. Dom har nog fått sig en knäpp av frost även här och vid försök att plocka bär så gick dom sönder och rann mellan fingrarna. Det gick liksom inte att få grepp om dem. Envis och frustrerad fyllde jag ändå min lilla hink med små kvistar fulla med bär.
Efter några timmar i frysen ska dom visst gå att skaka av. :-)

Glasklart
Köttsoppan till lunch gav ny energi och med solens strålar genom fönsterrutan blev nästa aktivitet oundvikligen fönsterputs.
Det är en fröjd för ögat med rena fönster, när rutorna blir så klara att det inte syns att det faktiskt är glas i rutorna.
Höstlöv

Vilken skön dag!
Fortfarande finns det löv kvar på träden, men runt trädgården vid torpet, har nästan alla löv har fallit.
En bra dag för höst-fix i trädgården.
Med gemensamma krafter blev det räfsat i ett nafs och de flesta av trädgårdsmöblerna bars in inför vintern.

Solen värmde skönt och en njutbar stunds vila, ska man sannerligen unna sig emellanåt!

Nikey instämde.
Morgonstund
Som alltid, bjöds det på en gudomlig kulinarisk smakupplevelse från början till slut genom middagen, i ett väldigt gott sällskap. En härlig kväll avslutade en god dag!
Söndagsmorgon. Ny dag, nya tag!
Trots bakningen igår så har det bakats lite här på morgonkvisten :-) Som tack för lånet för brödformar, återlämnas dessa med nygräddat Gluten-fritt bröd.
Med tinade hallon, blåbär och röda vinbär, så doftar här även sylt & saft-kok såhär på söndagsmorgon. Man får passa på när transport finns att tillgå, för en liten proviant-kasse till sonen i huvudstaden :-)
Nu bär det av till torpet för en välförtjänt morgonkaffe!

Hantverk

Att baka är en av de mest avkopplande aktiviteter man kan ägna sig åt.
Om man tycker om att baka vill säga. :-)

I år har en degblandare inskaffats till Bagarstugan. Ett moment som numera är smidigare, då maskinen får göra det tyngsta jobbet, att blanda en deg på 5-6 L degvätska är ett tungt jobb.
Men egentligen föredrar jag ändå att bearbeta degen för hand. Det är det som är känslan med bakningen, att knåda och känna degen bli smidig i sina händer.

Att baka är ett hantverk.
Man kan använda brödformar för att stansa ut lika stora brödkakor med hål i mitten. Har man möjlighet att hänga upp brödet på stång efteråt är det lämpligt att använda form. Det går också att kavla ut bröd utan att använda form, ingen kaka blir då den andre lik, varje brödkaka blir unik, ett litet konsthantverk :-)
Resultatet, smakmässigt blir ju förstås detsamma, med eller utan form.
Bröd från bagarstugan är alltid en uppskattad gåva att ge bort till en vän, t ex om man är bjuden till middag hos en god granne :-)

Dagsverket från kl 06 på morgonen avslutades på eftermiddagen vid kl 15.
Noggrant avstädat har vi lämnat stugan i ett gott skick för nästa bak-lag att ta vid imorgon bitti.
Det tunna spröda Lövstabrödet, färdigt för...
Det tunna spröda Lövstabrödet, färdigt för gräddning.
Lågan brinner, med rätt mängd näringstillf...
Lågan brinner, med rätt mängd näringstillförsel, kommer den hållas vid liv länge.
Vackert

På torpet har vissa rosor skjutit nya skott och en del har t o m hunnit slå ut!
Rosor är såå vackra!
Idag bars samtliga krukor med Fuschior och pelargoner ner i jordkällaren för vinterförvaring. Bladverken har tagit lite stryk av de frostnätter som hittills varit, men under jordytan är de fortfarande i skydd för frost. Dock är det hög tid nu för höststäd av trädgården, det är trots allt snart mitten på oktober.
Dagens fysiska aktivitet utövades i stallet i Lövsta mitt på dagen, där mockning stod på schemat :-) innan en skön ridtur på Sivan kunde ta vid. En härlig tur, en vacker höstdag, på en vacker häst.
Det är en lisa för själen!

Arla

Kvarnen i bruket.
Imorse blev det ännu ett tidigt morgonbak. Egentligen för tidigt..."skalman-klockan" gick igång för väckning redan kl 05. Morgonpigg i all ära, men ibland undrar man.
En tanke for till mormor när jag klev upp, hon var uppe med tuppen, det kanske är genetiskt? . :-)
Jag skulle ju ändå baka på morgonen så varför inte göra det då. Det är trevligt när det bjuds möjlighet till byteshandel och för nyslungad härlig honung, så blev hembakt bröd ett uppskattat byte.
Efter morgonpromenaden med Nikey så blev det faktiskt en timmes vila/sömn.

Beskärd del
En riktigt skön eftermiddag, vädret var underbart och det var nästan svårt avbryta aktiviteten, även när det närmade sig middagstid.

Efter en dag som denna var det verkligen uppskattat att få sätta sig till dukat bord och bli bjuden på middag :-)
Samtal
Lördagens morgonpromenad gick i löpartempo. Länge sedan jag sprang direkt på morgonen, det kändes bra, dock lite knorr från magtrakten som endast fått dagens dos av Aloe Vera innan.
Det var dags att ta hand om lammet som jag tog emot igår och som hängt i ladugården över natten.
Det blev en tur till kusin där det finns bra redskap för styckning.
Under morgonfikat där, förde vi ett djupt och nyanserat samtal, ett samtal som flätades samman av uttryck, känslor och kunskaper, om den neuropsykiatriska funktionsnedsättningen, ADHD.
Är man som tonåring mogen för att ta till sig innebörden av en sådan funktionsnedsättning om man får den diagnosen? Med sjudande hormoner i kroppen och annat som slukar ens uppmärksamhet.
Alla människor är olika, alla har begåvningar av olika slag. En del människor har en extraordinär begåvning för vissa saker, men kan då även ha mindre lätt för andra saker. När man hittat sin begåvning, sin röda tråd - då är man på rätt väg. Det kan ta tid att hitta sin tråd, kanske för att man inte är mogen förrän en viss ålder att ta till sig faktum. När man är mottaglig och har förmåga att ta till sig verkligheten och förmågan att förstå.
Att prata om det är en viktig ingrediens.
Språket är vår värdefullaste tillgång. Det är viktigt att samtala med etik, med förmåga att argumentera utan att insunera, att vara oense utan att bli osams. Språk och samtal gör människan till människa.
Julmässa!

Känns lite tidigt med tomtar i oktober, men Julmässan i Österbybruk som ingår i konceptet; Svenska Slottsmässor, är i oktober i Österby, eftersom det är där de börjar med sin mäss-turné.
Fint hantverk är alltid en fröjd för ögat och matboden med alla smaksensationer är ju också en upplevelse! Underbar krämig Calvados-ost, saftigt Honungsbröd, Varmrökt dalälvslax, Cogacs-marsipan"cigarrer", kalvdans med gudomlig hallonsylt, rökt vildsvinskorv och en massa annat gott, gott! :-)
Lite föraning får man av analkande juletider, även om det är ett tag kvar, som tur är!
Än är det höst och nu skiftar lövträden i underbara färger! Ut och njut !!!!!

Kemi
Onsdag. Halva veckan har nästintill passerat, intensiva men innehållsrika dagar, som kantats och förgyllts av aktiviteter och kemi av olika slag :-)
Igår kom sonen hem för några dagars hem-studier. Trivsamt!
Tobias lånade min bil idag. Första turen helt på egen hand.
Då åkte bakbunken fram och jag satte en deg, det blev två degar. :-)
Inte av oro för min bil utan för att det varit en väldigt intensiv dag på jobbet. Hjärnan behövde koppla av och då är en deg ett perfekt ämne att arbeta med och knåda smidig. Det är mental avkoppling, skönt och givande.
Det blev både matbröd och bullar. Mellan jäsning och gräddning, blev det även en äppelkaka och en vinbärskaka. Under tiden lagades middagen på spisen.
Rationellt och smidigt, det är härligt när allt flyter på och timingen fungerar felfritt. Eftersom ägg-klocka saknas i hushållet går allt på känsla och intution och det fungerar utmärkt, när man håller fokus :-)
Härliga dofter sprider sig som letar sig ända ut på gården.
Nygräddad kanelbulle och ett glas mjölk, inte dumt alls. Mmm
Småkryp

Någon skogspromenad blev det inte idag.
Efter ridturen har resten av dagen ägnats åt hemmets sysslor. Man behöver ju ta hand om tvätt, städ och annat pyssel hemmavid också. Att rensa gårdagens svamp t ex :-)
Det var inte bara svamp vi fick med oss hem, jag fick årets första fästing som valde att fästa sig på min mage :-(
Jag tycker verkligen om hösten! Det är vackert, luften är frisk, man får energi och kroppen får vila från pollen allergier en period.
Men! Ur fästing-synpunkt ser jag fram emot när minusgraderna kommer och förhoppningsvis tar kål på ett och annat småkryp!
Söndagsritt

Idag blev det en skön heldag i stallet. Att pyssla med hästar och arbetet runtomkring är verkligen avkopplande. Men även fysiskt arbetsamt och det sätter sina spår i ovana muskelgrupper som vaknar till liv och ger sig tillkänna. Nu skulle jag behöva nackmassage :-)
Fina ridvägar, skön vind, en härlig häst med driv i och gott sällskap :-) En riktigt härlig söndag!

Sivan och jag, i hasorna på Tina och Ridde.
Lycka
Tidig morgon trots lördag. Mysig pratstund och gott morgonkaffe hos kusin, innan dagens lilla åtagande tog vid. Tapetvåd efter tapetvåd fick fäste på väggen, i ett av de två återstående rummen i hennes lilla hus.
Resultatet blev fint och vi var nog lika glada båda två när sista biten kom på plats.
Det sköna vädret lockade till en tur till svamp-skogen efter lunch, när bror med familj kommit.
Gott om svamp av alla de sorter finns det nu, men det är inte alla som bör plockas.

Vackra exemplar av flugsvamp. Dom fick dock stå kvar i skogen.

Däremot hittade vi gott om Trattkantareller och i korgen hamnade även en och annan gul kantarell.

Anton var duktig på att hitta svamp!
Nöjda med mer än halvfylld korg, åkte vi till torpet till dukat bord. Trevligt och gott som alltid! :-)
Fredagsmys

En långpromenad i hemtama trakter är avkopplande, när dagar på jobbet är intensiva.
Sonderade terrängen i svampskogen inför helgen, då storebror med utländska gäster kommer och hälsar på, gäster som vill ut i skogen och förhoppningsvis plocka några kantrareller.
Vi får se vad det blir, svamp eller kanske vi får se en älg. :-)
Det är så vackert i naturen nu!

Hemma igen, med frisk luft i lungorna, mat i magen och lite fredagsmys.
Sylt-karotten har precis puttrat färdigt och här doftar nu saftkok av jordgubbar och svarta vinbär, mm ljuvligt!
Syltförrådet är påfyllt för ett tag och sonen kan få saft med sig hem efter kommande söndagsbesök :-)