På tur i Hågadalen

Lycklig blev jag igår när jag fick tag på ett par nya längdskidor!
Det var på håret eftersom det var stängningstid, men med ett leende kommer man långt :-)
Blev insläppt trots att de precis låst, service-minded personal blir man glad av och därmed fick de en framtida återkommande kund. Nöjd lämnade jag Team Sportia, med monterade bindningar, nya stavar och med en snabbkurs i vallning/tejpning :-)
Om det inte vore för att bror och jag skulle ut och äta med en BMC-kollega igårkväll, hade jag nog prövat skidorna redan då. Men nu var det ju utgång som gällde och eftersom vi är fler som uppskattar "irish athmospere" så gick vi till O´Connors, då Buddy's var stängt. Maten var ok, sällskapet var desto bättre, då kollegan var från Wisconsin i USA så var det engelska som gällde, nice!

Idag blev det en härlig dag i spåret! Göran och jag åkte en tur i Hågadalen. Där fanns gott om spår och en hel del andra som också njöt av den härliga vinterdagen i skidspåret.
Att fotot är sned-taget har inget att göra med den Lager som intogs igår på puben. :-) Här var det på hemväg och kroppen började bli trött. Perfekt väder och bra glid, vallningen lyckades! :-)

Nöjd för idag.
Mera snö!

Inatt måste det ha fallit minst 20 cm snö och mer ska visst komma! Nikey skönk ner djupt i nysnön och insåg inte först att det idag var för tungt för att "skutta" omkring i skog och mark. Det blev en tuff morgonpromenad för honom :-)

En vända runt Bultbo byväg är en bra runda på 4 km, där han kan löpa fritt och med hans serpentin-löpning kors och tvärs över vägen, så blir sträckan säkert det dubbla för honom.
Många fina motiv fångas med kameran, att denna låda tillhör en sommar-gäst råder nog ingen tvivel om.
Nostalgi-tv

Juldagen blev en vilodag, fylld med avkoppling, läsning, mer sill & potatis och nostalgi-tv :-)
Från snuttar av Astrid Lindgrens alla barnboks filmatiseringar till familjebaletten Nötknäpparen.
Däremellan blev det en tur ner till idrottshallen, dit bror o jag åkte för att få dagens motion tillgodosedd.
En timme i styrketräningshallen och en stund vid spinningcykeln gjorde susen, bastu på det och det kändes helt ok att ännu en gång plocka på sig lite av varje på tallriken för att sedan slå sig ner i soffan och fortsätta relaxa. :-)
Jul

Så blev det julafton, i år igen :-)
Trots att det innebar några turer ut med bilen i snöyran, för att hämta och lämna vid bussen, så blev dagen väldigt avkopplande och trivsam.
Traditioner är ofta starka, men i år ruckade vi lite på "tidsschemat" vad gäller maten. Det är lustigt men jag tror att det är ganska vanligt i svenska hem, att det är Kalle styr på julafton, när det ska fikas och när potatisen ska sättas på :-)
I år prövades dock lite nya giv, vi gjorde helt enkelt det som kändes rätt för stunden och det blev en skön avkopplande dag, precis som det ska vara på julen!

Julbordsittningen delades upp i flera akter, där sillbordet serverades flera timmar innan vi dukade om och serverade julskinkan och övriga tillbehör.

Att ha hund är särskilt tacksamt på julafton, när man ibland kanske stoppar i sig för mycket, då behöver man röra på sig emellanåt och med hund blir det en naturlig del av dagen.
Att gå ut på gemensam promenad efter maten, ner till borggården och där låta Nikey löpa fritt var verkligen skönt för oss alla.
Dan före dopparedan

Puh, vilken dag! Att åka in för att julhandla dan före julafton är ingen hit!
Tyvärr tycks det ha blivit en tradition, "same procedure as every year" och som tidigare år så gick det faktiskt ganska bra, trots att det var lite tröttsamt att köa.
Att färdas längsmed landsvägen idag var en vacker resa. Landskapet är inbäddat i ett fantastiskt snötäcke, tur att snön är så lätt, annars fanns nog risk för att många grenar från träden skulle brytas och hamna på vägen.
Vi hade tur, varken grenar eller vilt fanns på vägen.
Hemma är det färdigpysslat inför morgondagen, klapparna är inslagna, rimmen skrivna och skinkan griljerad. :-).
Burr...

Mm, sista arbetsdagen före jul är avklarad. Skönt!
Ute har temperaturen rasat ner till minus 23, burr!
Men med kläder efter väder, underställ av merinoull, ulltröja, ullsockor, fårskinnsvantar och dubbla hättor så känns inte kylan så påtaglig, möjligtvis om snoken.
Jycken verkar dock inte bry sig, han kastar sig hejdlöst i snödrivorna, borrar ner nosen djupt för att sedan kasta upp snö och sig själv i luften för att försöka fånga snöflingorna. Ibland kan man hålla med om att det finns tillfällen då man vill säga "stupid dog" till sin hund, dock med ett leende på läpparna :-)
Stugvärmen känns väldigt inbjudande efter promenaden i kylan och julpysslet återupptas. Inne doftar det såpa och syltkok. Ångande varm glögg värmer i magen och strax ska mandelskorporna bakas ut och gräddas, från dessa doftar det stött kardemumma så här är en salig blandning av dofter.
Från en "Christmas Channel" på webradion ljuder ljuv julmusik, just nu spelas "O holy night" med Jim Brickman.
Imorgon kommer "småttingarna" hem :-)
Baktankar

Hm, nu har vi iallafall bakat för sista gången i år i bagarstugan :-)
Söndagens bak var extra roligt, vi prövade lite nya recept, bakade flera sorter, men med mindre satser.
Limporna gräddades förstås sist, här är det både Vörtlimpor och Farinlimpor med kummin och fänkål.
Vi bakade även ett par satser Lövstabröd, där hälften bakades utan sötningsmedel. De 40 bröden blev min julklapp till min granne, pensionären Olga, hon blev rörande tacksam :-)

Nytt var dessa rågsiktskakor, typ skräddarkakor med hål i. En härlig deg att bearbeta, lite annorlunda,
kanske för att det var ägg i degen.

Det var lite trickigt med gräddningen av skräddakakorna, då ugnen fortfarande var för varm.
Vi fick vrida på och flytta om kakorna under gräddningen så att de fick en någorlunda jämn gräddning.
Genom att pensla bröden med uppvispat ägg fick de en fin glänsande yta. När de var klara såg de riktigt fina ut och smaken var det absolut inget fel på :-)

Pizza till lunch var givet. :-)
Julbord

Vilken vinter! Det är fantastiskt vackert med det vita vinterlandskapet.
Man får verkligen fånga dagen, passa på att njuta när tillfälle ges, dagarna går fort och det lackar mot jul.
Intensiteten ökar på jobbet, inför årets slut. Varje tillfälle som ges, när tiden och orken på kvällen räcker till,
spänns skidorna på för en tur i skogarna vid torpet. Skönt att ta ut sig fysiskt, ett bra sätt att
koppla av.
Avkopplande och trevligt var det också på Wärdshuset i lördagskväll. Där serveras julbord av högsta kvalitet under december månad.
Ett mycket gott julbord och medryckande underhållning efter maten. "Så ska det låta" var konceptet, där gästerna bordsvis tävlade mot varandra. Riktigt skoj, vårt bord nr 5 kom tvåa, tätt efter det segrande bordet nr 8. :-)

Passion

Vår kära kollega på jobbet, Klintan, har äntligen tagit sitt förnuft till fånga och går nu i pension,
eller i passion som det står i dikten :-)
En celeber avtackning bjöd vi på med trerätters middag på herrgården, sång och spex bidrog till en härlig stämning under kvällen.

Det är en fantastisk och historisk miljö vi har förmånen att få njuta av emellanåt.

Middagen var delikat som alltid. Denna kväll serverades tigerräkor till förrätt.

Huvudrätten var absolut den bästa vi någonsin ätit här.
En fantastisk mör hjortytterfilé som med dess tillbehör formligen smälte i gomen.
Mickis och jag stod för omskrivning av sångtexterna, väl anpassade till huvudpersonens liv och leverne med ett antal humoristiska fullträffar :-).
En höjdpunkt under kvällen, som uppskattades mycket av såväl Klintan som oss övriga.
Julmarknad
Tredje advent, julmarknad i bruket och jag skulle tända bagarstugan kl 06. Det var lite motigt att lämna sängvärmen får jag erkänna. :-)

Men väl där, med elden tänd, degen satt och alla förberedelser iordning så känns det helt ok.
Vi bakade 4 dubbla satser av Lövstabröd, samt mjuk hällakaka. Det blev drygt 400 brödkakor! Tidigare år har de gått åt i ett nafs, så vi var osäkra på om dessa skulle räcka. Men i år gjorde de det. Besökarna kom i strid ström hela dagen, folk är glada att komma in i stugvärmen en stund och prata om sina egna erfarenheter och tiderna förr. Ett mönster, som leende noterades, är att kvinnorna oftast ställer frågor om recept och ingredienser, medans nästan alla män genast går fram till bakugnen och vill veta hur ugnen fungerar och gräddningen går till. :-)
Vi var lite underbemannade, vi var bara två personer, förutom under 4 timmar då även Camilla var med.
12 timmar i bagarstugan blev lite för länge, kände mig totalt ledbruten efter det passet, nöjd men oerhört trött.
Att därefter ställa sig och baka utlovade saffranslängder till jobbet, mäktades helt enkelt inte med.
Tur att frysen var laddad sedan tidigare :-)
Färskfryst, tinat i micron smakar även saffransbröd som nybakat!

Men väl där, med elden tänd, degen satt och alla förberedelser iordning så känns det helt ok.
Vi bakade 4 dubbla satser av Lövstabröd, samt mjuk hällakaka. Det blev drygt 400 brödkakor! Tidigare år har de gått åt i ett nafs, så vi var osäkra på om dessa skulle räcka. Men i år gjorde de det. Besökarna kom i strid ström hela dagen, folk är glada att komma in i stugvärmen en stund och prata om sina egna erfarenheter och tiderna förr. Ett mönster, som leende noterades, är att kvinnorna oftast ställer frågor om recept och ingredienser, medans nästan alla män genast går fram till bakugnen och vill veta hur ugnen fungerar och gräddningen går till. :-)
Vi var lite underbemannade, vi var bara två personer, förutom under 4 timmar då även Camilla var med.
12 timmar i bagarstugan blev lite för länge, kände mig totalt ledbruten efter det passet, nöjd men oerhört trött.
Att därefter ställa sig och baka utlovade saffranslängder till jobbet, mäktades helt enkelt inte med.
Tur att frysen var laddad sedan tidigare :-)
Färskfryst, tinat i micron smakar även saffransbröd som nybakat!
Bakning i torpet

Mm, vilken härlig helg det varit!
Lördagens heldag vid torpet blev riktigt mysig, fylld med aktiviteter från morgon ända till midnatt.
Efter att ha tänt eld i spis och kakelugn, var det skönt att börja dagen med en skid-tur i spåret, så att även Nikey fick springa av sig ordentligt. Att därefter koppla av med en god kopp kaffe till ljudet av eldens sprakande var verkligen skönt.
Det var "lugnet före stormen" :-)
Gästerna, Elisabeth och Chris från Virginia, brors familj och mor o far, kom vid lunchtid och gemensamt dukade vi upp en enklare variant av julbord. Enklare på så sätt att det var färre rätter än till jul, men smaken och kvaliteten hade vi inte tummat på. Nästan allt var hemlagat förstås! :-)

Uppskattad aktivitet blev skidturen vid skymningen.
Första gången på skidor är lite trickit, tills man fått ordning på kordinationen av armar och ben, speciellt med för korta/långa skidor/stavar. Med med gott mod och gott humör, så tog vi oss runt spåret. Även när det gick utför och de oundvikliga fallen inträffade, skrattade vi gott :-) Det var deras första, men det lät inte som den sista turen på skidor, det blir nog flera tillfällen framöver.

Tillbaks i stugan, tände vi eld i bakugnen och satte en deg för att baka norrländsk mjukkaka. Det doftade stött anis och fänkål i köket, härligt! När baket var klart var vi nog alla möra i kroppen efter dagens aktiviteter. Hungern började återvända, trots att det kändes tveksamt efter lunchen.
Middagen stod Chris och Elisabeth för. Riktigt goda pizzor med smaskig fyllning, gräddades i den vedeldade bakugnen . Vi satte oss oerhört nöjda till bords och skålade med ett glas rött, det var pricken på i efter denna trevliga dag.
Men den var inte riktigt till ända än, bastun började bli varm, efter en timmes eldande. Det blev "tjej-bastu" och där satt vi till midnatt, sedan föll vi som furor :-)
Så svedde jag ännu en gång pannluggen. Jag...
Så svedde jag ännu en gång pannluggen. Jag som förargat mig över att jag tvingades ställa in tiden hos frissan senast, det mesta löser sig, som vanligt.:-)No need to worry!:-D
Värme

När det är kallt ute så är det bra drag i skorstenen och lätt att få fart på brasan inne.
I helgen blir det full fart vid torpet, med jul-lunch, skidåkning, bastu och pizzabak i bakugnen.
Gästerna från Virginia kommer igen :-) tillsammans med bror med familj.
Med övernattande gäster behöver huset värmas upp, så under kvällen varvades skidåkning med att elda i både järnspis och kakelugn.

För att fylla på vedförråden inne krävs en stund vid hugg-kubben, för att klyva till mindre bitar. Luckan till järnspisen i köket är inte så stor :-) Det är skönt att klyva ved. Man blir varm i kroppen.
Förra vintern tillbringades nästan varje kväll vid hugg-kubben, det behövs ju inte nu.

Även en gran är på plats. Den "högg" jag i onsdags, eller rättare sagt, sågade :-)
Med en riktig gran får man även med sig den härliga doften av skog in i huset.
Klä den ska gästerna få nöjet att göra.
Frostigt

Ännu en skön tur i skidspåret! :-)
Idag var det dock lite kallare, -12 grader, vinden som blåste upp igår hade lagt sig och efter ett tag när värmen spridit sig i kroppen, så var det jätteskönt att åka i spåret. Det var fjärde turen den här veckan, så nu börjar armar och ben vänja sig vid aktiviteten :-)
Även Nikey har vant sig, nu håller han sig på behörigt avstånd från skidor och stavar. Spåret börjar bli fint, att det drev igen igår gör inte så mycket, det var förhållandevis lättåkt ändå. Hoppas att temperaturen håller sig under noll så att snön får ligga kvar ett tag.
Hann se vackra julsmyckade Liseberg innan ...
Hann se vackra julsmyckade Liseberg innan stängning, fantastiskt fint! Den möra entrecoten på Texas Longhorn satt också fint, trots sen middagstid. En bra laddning inför mötet imorgon.
På tjänsteresa till Gbg. Flyget försenat, ...
På tjänsteresa till Gbg. Flyget försenat, att checka in på fel hotell gick inget vidare, men till slut hamnade vi rätt. Mölndals bro gör skäl för sina fyra**** Verkar trevligt!
Skidtur

Med det härliga vintervädret så känns en skidtur oemåtståndligt lockande!
Åkte till torpet och letade vidare efter stavar, hittade till slut på två omaka. Den ena var pappas gamla från 70-talet, med handtag av kork :-) den andra var min gamla med saknad krage nertill. Längden var ungefär rätt, även om de var lite olika långa :-) Det gick bra ändå.

Spårade först själv, men efter ett tag kom vi på ett annat spår, härliga snöiga skogsvägar i de gamla hemkära trakterna.

Vi var båda svettiga och trötta efter den timmen vi var ut, det var knappt så Nikey ville gå sista biten hem, han hade extra tungt som släpade på, kanske ett par extra kg, snöbollar i pälsen :-)
Det var ändå en härlig tur och det kändes skönt att kunna spänna på skidorna för första gången den här säsongen!
Saffran

Vaknade upp till en skön ledig söndag. Idag kommer barnen hem :-)
Passerade tvättstugan på morgonkvisten eftersom min egen maskin troligen behöver någon form av översyn. Den låter konstigt :-o
Efter morgonpromenaden då Nikey fått löpa av sig ordentligt åkte sylt-karotten fram. Ett sylt-kok på 2 kg lingon och lite saffransbak ägnades förmiddagen åt.
Vinterskrud

Vilken fantastisk vinterdag! Var är mina skidor?!
Trots att kylan nyper i kinderna så är det så härligt ute!
Var till torpet under dagen och skottade snö, ett effektivt sätt att få upp värmen i kroppen.
Ärendet ut var för att hämta längdskidorna, men några stavar hittades tyvärr inte. Kanske kan man få ett ärende uträttat med bud imorgon, dom som ändå har vägarna förbi. :-).

Det blev en mysig fika och pratstund hos Eva på dagen, för att senare gå upp till grannarna på "Hillen". Där bjöds det på årets första julskink-smörgås och ett glas Åbro Sigill, ett ovanligt gott öl, för att vara av den mörka sorten.
Med skön stugvärme och gott sällskap, drog man sig för att bryta upp, för att ge sig ut i vinterkylan. När mörkret lagt sig vill man gärna stanna inne, men även Nikey som legat och suckat ett tag, ansåg att det var dags att ge sig av.
Firad

En händelserik och fullspäckad arbetsvecka har det varit. Verksamhetskonferensen i Sundbyberg blev över förväntan trevligt. Övernattningen på Maude's hotell var en positiv överraskning, otroligt fräscht och ovanligt skön säng, sov nästan lika gott som hemma :-)
Intressant var också studiebesöket på Svenska Kraftnät som just nu har väldigt mycket på gång och expanderar på flera områden, även deras lokaler var väldigt fräscha och designade. Trivsamt och mycket trevligt besök.
Nästa möte var inbokat till torsdagkväll. Höstmötet med revisorerna, och som brukligt hölls det på Herrgården och åtföljdes av en superb tre-rätters middag. Det förhöjde min födelsedag på ett trivsamt sätt och jag får erkänna att jag vid tillfället inte saknade det traditionella födelsedagsfikat hemmavid :-)
Det var sannerligen första och kanske den enda gången, jag fick uppleva skönsång från VD, revisorer och övriga mötesdeltagare, som friskade i med "Ja må hon leva" för full hals :-)
Advent

Advent känns som att det hör hemma i december månad. Men i år var första advent i november, förra söndagen. Kanske var det snön som redan fallit som gjorde att den rätta känslan då infann sig, att efter en frisk promenad, värma på glögg och mysa med tända ljus inne.
Söndagsmorgonens bak resulterade i ett antal saffranslängder, saftiga tack vare kesellan i degen och välfyllda med mandelmassa och russin, samt skurna lövtunna knapriga pepparkakor, efter mormors recept :-)