Skogstur

Igår var det en härlig höstdag! Man får passa på att njuta av skog och mark nu, innan älg-jakten drar igång i helgen. Tog med pappa på en svamp-plockar tur på eftermiddagen och vi hade god "jakt"-lycka. Man blir glad som ett barn när man råkar på hela stråk av skogens gula guld :-) Nikey studsade livligt och glatt mellan oss och moss-stubbarna och dök nyfiket ner med nosen bland kantarellerna när vi gjorde våra fynd.
Torra och fina, lättplockade och lättrensade.

Symboler

Att samla på stenar är nog en kär sysselsättning för många, barn som vuxna.
Speciella stenar kan symbolisera speciella saker, en plats, ett möte, ett värde.
Den lilla svarta är hittad på en strand söder om Dublin i Irland för många år sedan. Vid orten Blackrock :-) Stenen är hjärtformad och är naturligt urgröpt så att man kan träda en länk igenom hålet.
Stenen i mitten, Aventurin är en typisk healingsten.
Den ger emotionell lugn och balans. Får oss att slappna av och uppleva våra liv med ett fridfullt och öppet sinne. Transformerar minnen och gammal smärta till kärlek och förlåtelse.
Starkast i samligen är stenen i förgrunden, Rosenkvarts.
Den ger lugn, trygghet och värme. Stärker tillit och spontanitet. Stimulerar vårt inre och ger oss kravlös kärlek. En sten för hjärtat.
Tid för mognad

Allt har sin tid. Tid för mognad.
Tomaterna är avplockade och ligger för eftermognad. På en bricka vid fönstret ändrar en efter en färg, blir röda i några fall gula till färgen, smaken utvecklas till fullo, tomaterna blir söta och smakrika, en smak som man sällan känner hos köpta tomater.
Det är dags att städa ur växthuset för säsongen inför vintervilan. Krukor ska tömmas och ställas undan. Fuschiorna som ska sparas för vinterförvaring ska kanske stå i jordkällaren i år? Brygghuset blev för kallt förra året, den vintern överlevde dom inte. Den vintern var visserligen extrem i sin kyla en period. Men jordkällaren är nog ett bättre val för förvaring.
Arbetet med "höns-huset" fortskrider. Väggarna slammas för att senare putsas, det kommer att bli fint med röda rosen Flamentanz mot den vitputsade väggen nästa år. :-)

Höststäd

Hösten börjar färga av sig i skog och mark. Solrosorna nickar tungt, fyllda med mogna frökapslar.
Luften är frisk och klar och ger energi till dagen. En skön sovmorgon avlöstes med en skön morgonpromenad med Nikey.
Städning och andra aktiviteter står på lördagens program vid torpet. År av sparande sätter sina spår i skrymslor och vrår. Märkligt hur vissa ytor snabbt fylls på, speciellt när tillgången på ytor är stora. Ladugården har länge varit ett ämne för städ och röjning.
Jag tog mig an en vrå under gårdagen, det tar sin lilla tid.
Man kan ju tycka att en kartong vars innehåll man inte saknat en tid, kan man ställa direkt på brasan, men en genomgång av innehållet är ju förstås önskvärt. Guldkorn hittas här och var som definitivt ska arkiveras på bättre plats.
Men en hel del kunde tillåtas gå upp i rök och ett jämnt flöde höll elden vid liv hela dagen.

Nikey höll ställningarna på gården, satt länge i dörrhålet till ladugården för att rapportera om besökare dök upp.
Men någon vakthund är han då inte :-)

Karl-Göstas Bröd

Karl-Göstas Bröd är ett saftigt, nyttigt och gott fullkornsbröd, bakad på råg och en massa nyttiga fibrer och kornkross.
Dag 1.
Mät upp 5 dl totalt av följande. Blanda efter eget tycke och smak; ex vetekross, rågkross, krossad linfrö, vetekli, 4-kornskross, solroskärnor, råg&havreflingor .
Tillsätt 1 msk salt och 1 dl filmjölk. Blanda. Häll över 4 dl skållhett vatten och rör runt.
Låt stå framme täckt med bakduk över natten.
Dag 2.
Häll i 3/4 dl sirap i blandningen. Häll i ytterligare 5 dl hett vatten och blanda.
Blanda 2 påsar torrjäst med 8 dl rågsikt i en bunke. Häll över degvätskan och börja arbeta degen. Tillsätt 8 dl vetemjöl succesivt medans degen arbetas ordentligt i bunken. Eventuellt kan någon dl extra behövas.
Låt jäsa ca 30 minuter. Knåda degen väl och dela den till 3 lika delar. Lägg limporna i smorda brödformar och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Grädda på nedersta falsen i ugnen, ca 40 minuter i 225 graders värme.

Låt svalna på galler under bakduk.
Brödet går utmärkt att frysa, men är som det mesta man bakar, otroligt gott nygräddat!
Möte
Vissa veckor är intensivare än andra, denna vecka tycks vara kantad av möten var och varannan dag.
Häromdagen vid ett möte med koncern-kollegor, kryddade vi tillvaron efter lunch med en guidad tur på herrgården.
Vår guide i 1700-tals-skrud tog oss med på en resa genom århundraden, med en fantastisk entusiasm och kunnighet.
I Grevinnans sovrum sägs det att Grevinnan vakar över gästerna som lånar hennes säng, ett rum där klockorna stannar om natten..
Kärleksgudinnan Venus verkade ha annat i tankarna, där hon stod på piedestalen i trädgårdssalen, med blicken riktad ut över den Franska Terassen.
Paj
Pajer i alla former är något som uppskattas väl, när det gäller bak- och matlagning här i huset. Paj är så gott!
Salami & broccolipaj
Pajdegen görs med fördel i matberedaren.
1 dl grahamsmjöl, 1 dl Dinkelmjöl fullkorn och 1 dl vetemjöl Special mixas till en smuldeg med 150 gr smör och 1 msk kallt vatten.
Fördela smuldegen i en pajform med mjölad hand. Förgrädda pajskalet 15 minuter i 225 graders ugnsvärme.
När 5 minuter återstår, fördela 1 skivad gul lök och ca 15 cm skivad purjolök, i botten på pajformen.
Koka under tiden 3 dl broccoli och 1 palsternacka skuren i slantar, några minuter.
Ta ut pajformen ur ugnen och varva 100 gr skivad salami med grönsakerna på lökbädden. Strö över lite örtsalt och italiensk salladskrydda. Toppa med Kalamata Oliver.
Blanda 250 gr keso m chilismak med 3 ägg och 2 dl riven ost. Salta och peppra något och strö över blandningen över pajen.
Gratinera i ugnen ca 20 minuter. En grönsallad är gott till.
Bernard
En känsla av upprymdhet, förväntan och glädje infann sig imorse, då jag plockade ihop mina ridkläder, tillbehör och fika för en heldag med kusinerna i Lövstabruks herrgårdsstallar.
Jag beundrar verkligen Ylva som tillsammans med sin man, vigt sitt liv åt sina hästar - fantastiska duktiga människa och min kära kusin :-)
Tina och jag hjälptes åt att mocka 15 boxar, innan vi satte oss för en välbehövd fikapaus. Det var ju ett par år sedan jag hade häst, men kvasten låg vant i min hand och det är på något sätt alltid roligt att avsluta mockning med att sopa gången ren. Det ska vara ordning i stallet!
En hästs mule är bland det lenaste som finns, doften av häst känns härlig och bekant.
Bernard och jag matchade perfekt, en underbar häst med skönt flyt i stegen. Jag njöt i fulla drag!
Underbart väder, härlig ridväg längsmed den gamla banvallen och på småvägar i Lövstabruks skogar.
2 härliga timmar till häst, kommer troligen att ge ganska rejäl träningsvärk imorgon - men åt det kan man bara le :-)
Tina med sin häst som ska starta imorgon. Hoppas det går bra!
Väta

Det kan vara riktigt skönt med en promenad i regn, när regnet inte är så kraftigt och när det inte blåser.
På med kläder efter väder och ut på en långpromenad i skogen med Nikey. Det doftar skog, en frisk härlig doft, på marken kryllar det av svamp, men det är inte ärendet idag - dom är dessutom ganska blöta under regn :-)
Nikey rusar av glädje som bara glada hundar kan göra :-) och kulmen nås när han fröjdligt kastar sig i ett dike med blålera :-) För en hund är livet ganska enkelt - och nöjsamt.
Promenaden gjorde gott även med mig och det var skönt att komma in i värmen därefter.

Teambuilding

Direkt från resande fot anslöt jag med kollegorna hemmavid på verksamhetskonferens. Själva konferensen var dock redan avslutad och vi som kom sent fick redan i hallen en fördrink i vår hand, innan aktiviteter tog vid.
Ett härligt inslag på våra konferenser är dessa lekar med tävlingsinslag, som får den mest hämmade att släppa loss och blotta sina tävlingsgener :-)
Spelet Buzz med musik- och sportfrågor, med sköna karaktärer som symboliserade respektive lag, var startskottet till att förlösa en hel del skrattsalvor under kvällen :-D

Att senare gemensamt ordna middagen är också en trivsam aktivitet. De kollegor som tog på sig rollen som grillmästare gjorde ett toppenjobb och maten blev utsökt grillat!
En underskön miljö att vistas i och under taket på verandan till Villan, så kunde vi njuta av kvällen även när några regndroppar föll.

Choklad & banankakan var en god avslutning på en trevlig kväll.
Läran om...

"Feed your mind" var Jamie Olivers uppmaning på Scandic Anglais, där kursen hölls som jag var på i veckan.
Hans ord och handling speglades i allt från såväl kursmaterial, som till de utsökta måltider och fikapauser som bjöds. Små korta ordspråk för att uppmuntra kreativiteten fanns diskret insmuget här och var och en underbar mix av njutbara och nyttiga tilltugg dukades fram i pausen. En fröjd för ögat.
En intensiv kursvecka i Stockholm med en härlig blandning av nya intryck, nya lärdomar och framför allt möten med intressanta människor.
Varje dag lär man sig något nytt!
Att ta vara på varje chans och tillfälle att utveckla sig, är det som får människan att växa i sig själv och som medmänniska. Vi är omgivna av läran om livet - se, njut och reflektera!
Morgonstund..
Hon lekte mycket med ord och talade ofta i ordspråk. När det gäller morgonstunden så är det sant, det är nog många som värderar denna speciella stund högt. Kanske söndagsmorgonen är extra viktig, när man kan ligga och dra sig i sängen, kela med tårna och småprata med sin respektive (alt. sin hund) :-). Man kanske gör en extra god frukost, tar en lång morgonpromenad innan frukost och kan njuta av stillheten ute.
Söndagsmorgon, en ledig dag för dom flesta.

Det är då jag tar fram bakbunken och sätter en deg :-D
Medans bröden jäser är det lagom för en morgonpromenad med Nikey.
Ner till ängarna där han får löpa fritt och meningslöst försöker jaga ifatt småfåglarna i skyn :-)
Ingen annan syns till ute, det är lugnt och stilla, daggen ligger våt i gräset, den svaga vinden känns frisk och skön mot kinden.
Med P1 i ena örat lyssnar jag till Vetenskapsradions program om forskning, antibiotika och kannibalism bland djur.
Längsmed vägen där jag går är det fullt med sniglar som jag ser upp för att inte trampa på.
Naturen är fascinerande och vacker.

Hemma väntar bröd på att gräddas, så Nikey och jag vänder hem igen.
Skaldjursfrossa

Skön kväll vid torpet!
Gemensamt stök i köket och en salig blandning av dofter retade smaklökarna...
Kantareller puttrade i pannan, en omgång lingonsylt kokades och äppelpaj gräddades.
Mysfaktorn var hög med massor av tända ljus i salen. Sofia dukade upp läckerheter från havet, fantastiskt goda havskräftor och smakrika färska räkor. Små söta portionspajer på västerbottenost serverades med hackad rödlök och kalixrom. Det franska Bordeaux vinet var riktigt gott till!
Mm, vad njutbart livet kan vara..
Njutbart
En vacker grind när sommarblomstren fortfarande blommade.
Idag har det varit en dag fylld av trivsamma aktiviteter och behagliga tankar.
Tankar om vilken inriktning livet tar ibland. Likt en landsväg så blandas raksträckor med mjuka kurvor, backar av varierande karaktär, ibland riktigt tunga. Men efter ett berg kommer alltid en dal, när det rullar nerför då allt flyter på. Det är då man ska ha bromsberedskap - för plötsligt inträffar något som man kanske inte alls kunde förutspå, något helt oväntat!
Ibland kan man fundera över varför saker och ting händer just när dom händer. Allting har sin tid och jag tror absolut att det finns en mening med det som sker.
Se livet från den ljusa sidan :-)
"The greatest thing you'll ever learn, is just to love and be loved in return"
E. Ahbez
Värdetid
Helg - tid för rekreation och återhämtning.
Intensiteten på arbetet trappas sakta upp, en väntad intensiv höst har gjort avstamp och med frånvarande kollegor i en snäv organisation, blir arbetsbelastningen större.
Skönt med helg - idag ska min dotter och jag ha egen tid - värdetid..
Skafferi
I år är förråden ovanligt välfyllda inför vintern, åtminstone frysen!
Kvar på listan är dock Havtorn.
Besvärliga att plocka men otroligt C-vitaminrika. På jobbet kan man låna en havtornspress, vilket kan vara bra om man bara vill åt saften. Men jag vill ha hela bären så jag får nog ställa in mig på att det kommer ta sin lilla tid att få ihop några liter. Men det kan det vara värt!
Önskar jag hade ett matskafferi!
Som i "Zettergrens"-huset där det fanns gott om utrymme. Det får bli i nästa hus....
Att ha tillgång till egna ägg var inte heller dumt :-)
Gåva..
Med en nygräddad Blåbärspaj och fylld kaffetermos åkte vi ännu en gång ut till lingonmossen.
Det fantastiska området tycks aldrig sina på bär. Sara hennes tjejer och jag spenderade en timme på mossen och återigen fylldes hinkarna fort.
Nikey och deras hund hade skoj. Lite spänning blev det, när dom båda plötsligt ställde sig in mot skogen, med raggen rest och skällde skarpt. Vi hörde inte ett ljud, men lite obehagskänsla fick vi allt. Det skymde och var ändå dags att dra sig tillbaka till bilen.
Väl hemma väntade dock en glad överraskning, någon snäll person har hängt en påse rödgul trumpetsvamp på min dörr. :-))
Vem är den okände avsändaren?
Lingonmossen

Eftermiddagens tur ut på lingonmossen kändes lika fantastisk som gårdagens!
Under en timme frossade bästa Eva, två av hennes barn och jag i lingonriset och fick ihop tillräckligt mycket för att fylla en barnbadbalja! :-)
Barnen plockade otvunget och var lika exalterade som vi.
Man minns ju själv hur det var när man var liten och var med mamma i blåbärsskogen. Det man minns är ju mängderna bär som fanns. Att man blev satt på en stubbe och var nöjd med det, eftersom bären fanns inom räckhåll och räckte gott för en barnhand att plocka, medans dom vuxna röjde fram med sina bärplockare.
Sen visste man ju alltid att det skulle bli fika såsmåningom :-)
Idag tog vi fikat hemma, men vi hann fylla allt vi hade med att bära bär i, t o m en jacka fick tjänstgöra som bär-säck :-)
Igår gav jag grannen 5 L bär och som tack rensade hon 5 L åt mig, bra byte!
Nu är det bara resten kvar.....men det blir morgondagens aktivitet...

Måndag
Åter måndagsmorgon, har inte riktigt ställt om kroppen från sommartid än, kvällarna blir fortfarande ganska sena innan man kommer i säng.
Men känner mig pigg ändå, skönt.
Dottern var hem igår, mysigt, då fick man en "umgås-dos" så man som mamma klarar sig ett tag :-)
Middag med mormor o morfar, en nostalgitripp bland alla foton och givetvis några riv på pianot som fortfarande står i ladugården vid torpet - hon är för härlig, min dotter!
Helgen har också gått till att knåpa ihop säsongens spinn-musik, vilket inte är det lättaste - när man suttit ett tag så känns det som när man ska välja maträtt på en restaurang med en diger meny-lista. Till slut vet man inte vad man ska välja!!
Bäst blir om man använder musik som man själv tycker om och som givetvis fungerar ihop med cykling.
Det blev en skiva till slut och i em ska den provköras direkt efter jobbet. Jag, musiken och en tom spinn-hall,
då kan man passa på att ta ton och sjunga ut samtidigt :-))
Sen blir det en tur ut i lingonskogen - vill inte missa dagens dos av friskluftsintag! :-)
Känns som en trevlig måndagsmorgon.
Lingon
Rikligt med djupröda mogna lingon fanns på sina ställen.
Kaffet smakar alltid extra gott i skogen och hundarna tycktes också uppskatta en paus i strövandet.
Efter fikat blev vi påvisade en lingonmosse ett stenkast från där vi var.
Det var en helt fantastisk lingonmosse! Har aldrig sett så mycket lingon - makalöst!
På tre personer plockade vi tillsammans sjuttio liter lingon :-D
Underbart!
Aloe Vera

En shot om dagen, är bra för magen :-D
Aloe, världens nyttigaste grönsak, full med vitaminer och mineraler!
I synergi med näringsämnena i magen, ger Aloe en väl balanserad bakterieflora och håller mage och tarmar i trim.
70% av immunförsvaret sitter i magen, är magen i obalans har vi ett sämre immunförsvar.
Med en mage i balans förbättras tillgodogörandet av vitaminer och antioxidanter från kosten - vi får ut mer av maten vi äter och får mer energi!
Efter en frukost bestående av ett glas Aloe och Havre & Quinoa gröt med hemmagjord svartvinbärssylt, känns det som man lagt en bra grund för dagen.
Termosen är fylld...med hink och bärplockare bär det nu av mot lingonskogen :-D
Livet

Imorse åkte tapetserarbyxorna på, för en heldag i lilla huset vid Sunnanäng.
Vi var flera där som åtagit oss olika uppdrag efter kunskap och förmåga. Ägaren till huset servade och skar gipsskivor, en bror som är elektriker kopplade in eluttag, en kusin förberedde för att sätta kakel i köket och jag arbetade på med mina tapetvåder....
Åtgärdade några restpunkter och färdigställde hallen.
Det var ett härligt aktivitetsflöde i huset med muntra fika-pauser emellanåt.
Man får en känsla av tillfredställelse när man har färdigställt, avslutat ett kapitel för att gå vidare med nästa rum, nästa projekt.

Det är lite meditativt att tapetsera, fokus på rollern, att rolla fram och tillbaka, för att täcka våden med lim innan den med noggrann precision ska mönsterpassas med föregående våd.
Idag hade jag tapetserarbyxorna på.
En flash-back fick mig att tänka på en situation för 18 år sedan. Då jag en dag iförd sanerar-overallen av tjejmodell, med skärning i midjan, vandrade uppför grusgången till kyrkan för att möta Kyrkoherden.
Vi skulle titta på något och fatta ett beslut - men jag kommer inte ihåg exakt vad det handlade om.
Han studerade mig uppifrån och ner, log och frågade: -Vilken branch representerar du idag?
:-) Just då var jag i saneringsbranchen, på väg till ett uppdrag i den egna städfirman.
Men jag kunde lika gärna ha kommit iförd förkläde med mjöl på kinderna, direkt från vårt Café eller i butiksrock om jag kommit från Lanthandeln vi hade samtidigt.
Han var mest van att se mig stilfullt klädd i kavaj i egenskap av kyrkorådsordförande. :-)
Hm, många järn i elden var det då, ung, "oövervinnlig", 2-barnsmor och engagerad både här och där.
Allting har sin tid. Den tiden var då och sedan ett tiotal år är det ett avslutat kapitel.
Med tiden mognar man och varvar ner.
Idag nöjer jag mig med att dra på tapetserarbyxorna för att hjälpa en kusin. Eller trädgårdsbyxorna för att beskära äppelträden åt en vän och emellanåt njuta av gott kaffe och en hembakt kaka.
Det är de goda vännernas sällskap, som kryddar livsglädjen :-)
"Ha balans och du kommer inte att falla.
Glöm inte innan det är för sent att livets affärer inte handlar om affärer utan om livet"
- B.C. FORBES -
September

Arbetsveckan har nått sitt slut, sista dagarna har varit extra intensiva, som alltid kring månadsskiftena.
Då är det extra skönt att byta om efter jobbet och komma ut på promenad, låta Nikey löpa fritt på ängarna. Bra nu när jordbrukaren har slagit och balat sitt ensilage.
Idag när nordanvinden ligger på, känns luften frisk och klar, september-luft. Härligt!
Första dagen med höst-känsla.

Det tidigare regnvädret gör sig ännu påmind på himlen, men är på väg bort med vinden söderut.
När solen skiner blir det en vacker kontrast - det ljusa mot det mörka.

Vassen vajar för vinden som inte är tillräckligt stark för att det ska gå vita gäss på dammen.

Bruksgatan, öde vid middagstid..
Röd soppa
Vid torpet blommar alla fuschior för fullt, medans andra blomster antyder att säsongen är över för i år.
Fröställningar står givakt och väntar på en vind som kan få dom att skallra så att fröerna att trilla ur.
I trädgårdslandet är rotfrukterna färdiga för skörd, där kom uppslaget till dagens middag.
Rödbetssoppa.
Skala 3 rödbetor och 1 morot, strimla dom grovt i matberedare. Strimla 1 gul lök och 1 klyfta vitkål.
Bryn alla grönsaker i en gryta med ½ dl rapsolja eller 2 msk smör.
Tillsätt 1 grönsaksbuljongtärning, 1 lagerblad och 6 dl vatten. Låt koka på svag värme under lock ca 30 minuter. Krydda med ½ msk vinäger, salt och några drag med pepparkvarnen.
Skär ½ pkt bacon i mindre bitar, bryn dom i stekpanna och lägg över i soppan.
Red av med 1 tsk potatismjöl utrört i ½ dl vatten. Låt soppan sjuda upp under omrörning.
Strö över persilja och servera med en klick creme fraiche i soppskålen.
Gott till är en Wasa sport+ knäcke med en ostskiva på.
Klämma

Som kvinna får man ibland utsätta sig för olustig behandling.
För andra gången har jag idag låtit mina bröst klämmas ihop mellan två skivor för bildtagning.
Det är ingen behaglig behandling man får på mammografi, men det är väldigt bra att det finns, eftersom man kan upptäcka bröstcancer i ett tidigt stadium. Var 10e kvinna får bröstcancer så man ska inte missa ett tillfälle till kontroll.
Röntgenapparaten surrade till vid varje bildtagning och när jag stod där, kom jag plötsligt att tänka på en mus som kan klämma sig igenom en smal springa....hur nu den tanken kunde poppa upp?! :-))
Ett kort skratt-anfall som jag inte kunde hejda, gladde även sköterskan, hon talade med brytning, men skrattade glatt med mig utan att kanske förstå vad vi skrattade åt - så den olustiga situationen blev ganska lustig trots allt. :-)
Ont
Igår kväll kom smärtan, ont ont ont.....
"Inte så konstigt som hon tränar" tänker ni säkert....men nej, nej. När det gäller träning så har jag bra kännedom om min kropp och var gränserna går. Ska man träna eller utföra aktiviteter dagligen under en längre period, så lägger man sig inte på max-nivå, om man inte är på elitnivå förstås.
Men det är ju inte jag och jag har ingen strävan dit. Håller igång för välbefinnandet, för att må bra och orka mer, få mer energi :-D
När man tränar pendlar man då mellan 80 - 90 % av sin förmåga, för uthållighet. Maxar, gör man bara korta stunder.
Nej, min smärta sitter inte i magen, även om den känns :-) men det ska den ju göra. Benen känns också ok, av spinning får man inte sån träningsvärk - om man inte belastar väldigt tungt under en längre tid. Som med det mesta så ska man utföra aktiviteter med sunt förnuft. Det är ju hjärtat som ska träna och vad jag känner till så får man inte träningsvärk i hjärtat? Det är nog bara av sorg det kan värka i hjärtat....
Min smärta sitter i foten! I hallgus Valgus och jädrar i mig vad ont det kan göra!!!
Orsaken är mina nya skor, som har 2½ cm klack. :-( Har man hallgus Valgus bör man inte ha skor med klack....
Ecco-skor brukar dock fungera bra, kanske finns eleganta Ecco också...
Skorna jag köpte i helgen, kändes jättebra, men skulle kanske inte haft dom på en hel dag första gången.
Så därav smärtan...:-(
Hädanefter så får dom användas bara kortare stunder - under en middag, tillställning eller vid speciella tillfällen - fördelen är ju att dom kommer hålla väldigt länge och det passar mig bra.
Kanske dags att söka för åkomman, med vetskapen att det ligger i släkten så kommer en operation troligen behövas förr eller senare...hua...