Karl-Göstas Bröd



Karl-Göstas Bröd är ett saftigt, nyttigt och gott fullkornsbröd, bakad på råg och en massa nyttiga fibrer och kornkross.

Dag 1.
Mät upp 5 dl totalt av följande. Blanda efter eget tycke och smak; ex vetekross, rågkross, krossad linfrö, vetekli, 4-kornskross, solroskärnor, råg&havreflingor .
Tillsätt 1 msk salt och 1 dl filmjölk. Blanda. Häll över 4 dl skållhett vatten och rör runt.
Låt stå framme täckt med bakduk över natten.

Dag 2.
Häll i 3/4 dl sirap i blandningen.  Häll i ytterligare 5 dl hett vatten och blanda.

Blanda 2 påsar torrjäst med 8 dl rågsikt i en bunke. Häll över degvätskan och börja arbeta degen. Tillsätt 8 dl vetemjöl succesivt medans degen arbetas ordentligt i bunken. Eventuellt kan någon dl extra behövas.

Låt jäsa ca 30 minuter. Knåda degen väl och dela den till 3 lika delar. Lägg limporna i smorda brödformar och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Grädda på nedersta falsen i ugnen, ca 40 minuter i 225 graders värme.



Låt svalna på galler under bakduk.
Brödet går utmärkt att frysa, men är som det mesta man bakar, otroligt gott nygräddat!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0