Röd soppa
Vid torpet blommar alla fuschior för fullt, medans andra blomster antyder att säsongen är över för i år.
Fröställningar står givakt och väntar på en vind som kan få dom att skallra så att fröerna att trilla ur.
I trädgårdslandet är rotfrukterna färdiga för skörd, där kom uppslaget till dagens middag.
Rödbetssoppa.
Skala 3 rödbetor och 1 morot, strimla dom grovt i matberedare. Strimla 1 gul lök och 1 klyfta vitkål.
Bryn alla grönsaker i en gryta med ½ dl rapsolja eller 2 msk smör.
Tillsätt 1 grönsaksbuljongtärning, 1 lagerblad och 6 dl vatten. Låt koka på svag värme under lock ca 30 minuter. Krydda med ½ msk vinäger, salt och några drag med pepparkvarnen.
Skär ½ pkt bacon i mindre bitar, bryn dom i stekpanna och lägg över i soppan.
Red av med 1 tsk potatismjöl utrört i ½ dl vatten. Låt soppan sjuda upp under omrörning.
Strö över persilja och servera med en klick creme fraiche i soppskålen.
Gott till är en Wasa sport+ knäcke med en ostskiva på.