Fisk
Igår blev det åter långa promenader på Dalarö, letade mig upp och ner längsmed gränderna och dom små gatorna med många fantastiska hus - vid ett av dom fanns en lite skylt på grindstolpen: "Törnrosagård" :-) Gulligt!
Varvade med kaffe, glass och läsning på uteserveringen bakom Tullhuset, där funkar det bra att även ha med sin hund.
Av familjerna som passerade, så var det alltid papporna som vågade sig fram för att hälsa och gulla lite med Nikey. Varför är ofta kvinnor så reserverade? Våga slappna av och lita på intutionen, våga vara mer spontana, utan att för den delen släppa på integriteten....Ge ett leende och du får ett leende tillbaka - och det bästa av allt - det kostar inget, men ger så mycket!
På hemvägen fann jag äntligen fiskaffären! Dofterna därinne fick mina tankar att rusa på snabbvisit till Saluhallarna med färskfångad fisk i Charneca de Caparica i Portugal, även om denna affär var i betydligt mindre skala. Fisk luktar fisk, oavsett plats.
Nöjd lämnade jag butiken med en fin nyrökt Röding som tillsammans med Gittans strömmingslåda, gott skulle räcka till tre.
Från Röding till Lax.....Jag älskar fisk i alla former!
Vi åt Älvkarlebylax tillagad på gammeldags vis i helgen som var. Superenkelt och fantastiskt gott!
Sätt ugnen på 225 grader.
Häll grovkornigt salt på en ugnsplåt eller i en ugnsfast form.
Lägg en lax-sida med skinnet uppåt i formen och ställ in den i ugnen i ca 15-20 minuter.
Under tiden blandas en eller två burkar creme fraiche med 1-2 dl dill.
Vänd försiktigt på laxen när den är klar i ugnen och skrapa av det mesta av saltkornen, lägg upp på ett serveringsfat och bred ut den kalla såsen över fisken och dekorera med stenbitsrom och citronklyftor.
Kokt färskpotatis är gott till, eller en potatissallad gjord på kall färsk potatis, isbergssallad, gurka och melon.
Somrigt, gott och busenkelt!