Skavgryta
Det börjar bli trångt i frysen nu när det fylls på med bär...här behövs en frysbox till! Om inte annat för att ha när det är dags för avfrostning, men även för att dela upp det frysta. Bär och bröd i en, kött och grönsaker i den andra. Men som läget är just nu så finns det en och den börjar bli full!
Det lite ruggiga vädret som drog in här på eftermiddagen, förde tankarna vid middagsplaneringen, till en gräddig gryta - kanske rentav en viltgryta....

Skavgryta.
En mustig favoritgryta med härliga smaker av dragon, soya och dijonsenap. Serveras med potatisklyftor i ugn.
Ett par timmar innan grytan ska tillagas tas köttet ur frysen och läggs på bänken i rumstemperatur.
Ca 1 kg kött, av nöt, lamm, älg eller rådjur. Till dagens gryta tog jag fram ett rådjurslår.
Börja med att skära en stor gul lök i bitar och lägg i en gryta med lite olivolja, svag värme på plattan.
Skär tunna skavbitar från köttet och bryn i stekpanna i omgångar i lite smör, med ganska hög värme. Vänd på bitarna och dofta salt och vitpeppar över, innan köttet flyttas över till grytan.
När allt kött är brynt, häll i 1 dl vatten i stekpannan för att fräsa ur och häll skyn över köttet.
Förväll ca 500 gr champinjoner i bitar och lägg över i grytan.
Tillsätt; 2 msk dragon, 2 msk dijonsenap, 3 msk soya, 1 köttbuljongtärning och slutligen 3 dl vispgrädde.
Rör om och låt puttra under lock tills potatisen är färdig i ugnen. Vill man kan man mot slutet reda av med lite mjöl uppvispat i 1 dl grädde.
Färskpotatis i klyftor eller halvor, ringla över rikligt med olivolja och rör om i en ugnsform. 225 grader i ugnen ca 30 min, eller tills potatisen är färdig. Känn med sticka. Rör om ett par ggr.
Pressa 2 klyftor vitlök över mot slutet - rör om igen, salta och peppra.
Servera med en grönsallad till.
Grytan är perfekt bjudrätt och kan med fördel dubbleras för att räcka till många. Eftersom den tar lite tid att göra så kan man gott o väl laga den i god tid innan middagen, för att sedan värma upp grytan innan servering.
Det lite ruggiga vädret som drog in här på eftermiddagen, förde tankarna vid middagsplaneringen, till en gräddig gryta - kanske rentav en viltgryta....

Skavgryta.
En mustig favoritgryta med härliga smaker av dragon, soya och dijonsenap. Serveras med potatisklyftor i ugn.
Ett par timmar innan grytan ska tillagas tas köttet ur frysen och läggs på bänken i rumstemperatur.
Ca 1 kg kött, av nöt, lamm, älg eller rådjur. Till dagens gryta tog jag fram ett rådjurslår.
Börja med att skära en stor gul lök i bitar och lägg i en gryta med lite olivolja, svag värme på plattan.
Skär tunna skavbitar från köttet och bryn i stekpanna i omgångar i lite smör, med ganska hög värme. Vänd på bitarna och dofta salt och vitpeppar över, innan köttet flyttas över till grytan.
När allt kött är brynt, häll i 1 dl vatten i stekpannan för att fräsa ur och häll skyn över köttet.
Förväll ca 500 gr champinjoner i bitar och lägg över i grytan.
Tillsätt; 2 msk dragon, 2 msk dijonsenap, 3 msk soya, 1 köttbuljongtärning och slutligen 3 dl vispgrädde.
Rör om och låt puttra under lock tills potatisen är färdig i ugnen. Vill man kan man mot slutet reda av med lite mjöl uppvispat i 1 dl grädde.
Färskpotatis i klyftor eller halvor, ringla över rikligt med olivolja och rör om i en ugnsform. 225 grader i ugnen ca 30 min, eller tills potatisen är färdig. Känn med sticka. Rör om ett par ggr.
Pressa 2 klyftor vitlök över mot slutet - rör om igen, salta och peppra.
Servera med en grönsallad till.
Grytan är perfekt bjudrätt och kan med fördel dubbleras för att räcka till många. Eftersom den tar lite tid att göra så kan man gott o väl laga den i god tid innan middagen, för att sedan värma upp grytan innan servering.
Kommentarer
Trackback