Morotsbröd



Senaste brödleveransen till sonen.

Morotsbröd i långpanna. 

Ett saftigt och gott bröd.  

Smula 50 gr jäst i en bunke. Värm 5 dl mjölk och häll i ½ dl rapsolja. Lös upp jästen med mjölken.
Ha i 1 tsk salt och 2 msk sirap. Riv 2 stora morötter och ha i det i degsvätskan.
Totalt ska det vara 12 dl mjöl.
Man kan ta 8 dl fullkornsmjöl av dinkel + 4 dl vetemjöl special,
eller 4 dl graham + 8 dl vetemjöl special,
eller 2 dl grovt rågmjöl + 1 L vetemjöl special. 

Sen kan man ju variera lite efter behag, jag brukar byta ut ½ dl mjöl, mot ½ dl krossad linfrö. 

Arbeta degen smidig och låt jäsa övertäckt 30 minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda ur all luft,  utan att tillsätta för mycket extra mjöl.
Platta ut den i en lätt mjölad långpanna och skär degen i rutor med en mjölad kniv eller med degskrapan.
Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk, nagga med gaffel och grädda mitt i ugnen 15-20 minuter i 225 graders ugnsvärme.

Låt svalna under duk och efter ett tag kan man gott dela på bröden och låta dom fortsätta svalna under bakduken.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0