Bästa brödet



Att ha knytis när det bjuds in till festligheter är ett bra koncept.
Speciellt när allt som tas med, ställs på ett gemensamt buffébord och alla har möjlighet att smaka av varandras pajer och hembakta bröd.
Ett trevligt och bra sätt att dela med sig på och det skapar tillfällen till diskussioner, erfarenhets- och recept-byten, när man möts vid buffén för ett andra omtag :-) 

Förutom en Ost & purjolökspaj bakade jag ett portionsbröd, som påminner om Ciabatta, ett italienskt lite segmjukt bröd.

Bästa brödet

Smula ner ½ pkt jäst i en bunke. Strö över två tsk salt och lägg i en tsk honung.
Rör om så att jästen smälter. Slå på en ljummen blandning av 1 dl mjölk + 5 dl vatten.
Rör om. Häll i ca 13 dl vetemjöl (jag tog 2 dl graham + resten specialvetemjöl) och rör ihop till en lös deg.
Jäs i ca en timme.

Värm ugnen till 250 grader.
Strö ut mjöl på bakbordet, tippa ut den jästa degen men knådan den inte!
Strö lite mjöl över den uthällda degen och forma den lätt med mjölad hand till en avlång deglängd. 

Dela med mjölad degskrapa, degen i bitar och lägg dem varsamt på mjölad eller bakpappersklädd plåt. 
Grädda ca 10 minuter.  

Dessa är absolut godast färska, men går att frysa in direkt när dom svalnat, för att konsumeras vid ett senare tillfälle.

Ett riktigt gott bröd!  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0