Mustig Köttfärsterrin

Som så många andra favoritrecept, kommer även den här från mamma som är fantastisk på matlagning!
Själva terrinen är jätte enkel att göra, eftersom man blandar ihop allt i en bunke och sen häller smeten i en form som ska in i 200 graders ugnsvärme i 1 h och 15 min. Formen ska stå i vattenbad i ugnen.


Blanda ca 800 gr - 1 kg nötfärs med 3 tsk salt, 1 hackad gul lök, 1½ dl russin, 3 ägggulor, 2 dl creme fraiche, ½ dl rödvin, 2 msk soya och 2 msk potatismjöl.
I morteln stöter man 2-3 tsk enbär tillsammans med 1 tsk vitpepparkorn och 1½ tsk timjan. Häll kryddorna i bunken med färsen.

Blanda smeten och häll över i en ugnsform och forma antingen till en limpa och svep om baconskivor snett över, eller fyll en form och skippa bacon.
Ställ formen i en större form och häll på vatten i ytter-formen så att terrinen står i vattenbad inne i ugnen.

Till så gjorde jag en variant på Gratinerade grönsaker ur GI-boken.

Skär palsternackor och morötter i halvstora bitar, klyfta fänkål och sjud grönsakerna i saltat vatten i 10 min.
Häll av vattnet och pressa vitlök över grönsakerna, klipp soltorkade tomater i bitar och krydda med salt o peppar.
Häll i 1½ dl grädde och 200 gr riven ost eller fetaost.
Blanda runt och häll över i ugnsäker form.
Gratinera i ugnen ca 15 min. Strö över timjan när den är klar i ugnen.

Såsen sitter som en smäck i gomseglet så den är ett måste!
Sås:
Fräs på svag värme ½ finhackad lök och 2 pressade vitlöksklyftor i 2 msk smör. Tillsätt i ½ tsk vitpeppar, 1 msk tomatpuré. 3½ msk vetemjöl och 6 dl grönsaksbuljong. Häll även i 2½ dl rödvin och 3 msk soya.
Småputtra några minuter.

Servera med en fräsch grönsallad till.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0